Noprop98

DJ zijn is veel meer dan een plaatje draaien

Een DJ kom je vaak tegen op grote feesten, denk aan een bedrijfsfeest of festival. De ervaren draaiers worden vaak gezien als bekendheden ‘die alleen maar aan een paar knopjes draaien en zijn of haar handen in de lucht houden’. Toch vergissen velen zich in het onderscheid tussen verschillende deejays en de intensiteit van het beroep.

Een dj inhuren is, als organisatie van onder meer een groot festival, erg aantrekkelijk om bezoekers te trekken. Voor een feest dat in kleine kring gevierd zal worden, denk aan een verjaardag of bedrijfsfeest, wordt een deejay vaak ingehuurd om de zorgen over de muziek weg te nemen bij de organisator. Maar wat doen deejays precies gedurende de feesten?

Deejay of producer?

Vroeger konden deejays bakken met geld verdienen door op een groot feest simpelweg een plaatje te draaien, waarbij hij of zij zelf geen muziek hoefde te produceren. Indien de deejay openstaat om iedere plaat af te spelen en vooral streeft naar gezelligheid zal als ‘gewone deejay’ gezien worden. Momenteel wordt er steeds meer waarde gehecht aan de deejays die één of meer succesvolle platen zélf heeft gemaakt. De deejays die enkel hun eigen platen draaien, worden bestempeld als ‘producer-deejays’.

Ervaren deejay

Op een feest zal ieder nummer een bepaalde reactie geven. Op die manier kan een ervaren deejay exact inschatten welk genre wordt gewaardeerd door het aanwezige publiek.

Als deejay is het ook niet verstandig om nummers te lang door te blijven draaien of lange breaks in te zetten, deze manier van muziek draaien kan de sfeer behoorlijk verminderen. ‘Wanneer zal ik de vocalen van het volgende nummer laten opkomen?’ en ‘Is het handig als ik deze break oversla met een cue-point?’ zijn vragen waar goede deejays perfect op in kunnen spelen om het publiek tevreden te houden.

Tot slot is het als deejay raadzaam om eigen platen te maken. Op die manier kan de deejay niet enkel geld verdienen door het aantal streams op diverse muziekapplicaties, maar ook vaker in worden gehuurd op feesten, doordat de deejay een kring van fans heeft, dat zal leiden tot meer bezoekers op het feest.

http://artisticproductions.nl