Noprop98

Het bewogen verhaal van de foute kersttrui

Het is langzaam uitgegroeid tot een echt kersttraditie over de hele wereld: de foute kersttrui. Bij het kerstdiner moeten we er altijd piekfijn bij zitten: in een nette blouse, een vervelend zittend pak, een jurk die bij het toetje veel te strak zit. Dan is het heerlijk om overdag iets te dragen wat ten minste comfortabel zit. 

De kersttrui is al veel langer een begrip, maar kreeg over de jaren heen een beetje een stoffig imago; het dragen van een kersttrui was cliché geworden. Eigenlijk was het vaak een lief kerstcadeautje van oma, waar ze maandenlang eindeloos aan gebreid had. Om je dankbaarheid toch een beetje te tonen deed je het dan maar een dagje aan, maar stiekem kon je niet wachten tot je het kriebelende ding uit kon. Dit idee bleef bestaan, totdat jongeren het idee oppikten en zo erg over de top trokken dat men het ‘ironisch’ kon dragen. Het dragen van een van die foute kersttruien werd een soort commentaar op mensen die kersttruien dragen omdat ze het mooi vonden. Ze zijn dus letterlijk gemaakt om foeilelijk te zijn.

Maar eigenlijk zijn die foute kersttruien af en toe ook echt wel heel leuk. En je hebt ze in alle soorten en maten. Van schattige rendiertjes met rode neusjes en cheesy quotes, tot kersttruien met scheldwoorden waarvan je oma’s mond zou open vallen. Het is een geweldige conversatiestarter en maakt de kerstbrunch waar je eigenlijk niet heen wilde, toch een stukje leuker.

Kersttruien zijn ook op de hoek van elke straat te kopen. De Primark, H&M, C&A, ze doen allemaal mee aan deze grote rage. Er zijn zelfs sites die gespecialiseerd zijn in de meest uiteenlopende soorten kersttruien. Dus mocht je na het lezen van dit artikel geïnspireerd zijn geraakt, zal je niet lang hoeven zoeken naar de perfecte kersttrui!

https://www.uglyxmas.be/be_nl/