Noprop 98
Image default
Offers

Kun je zelf de schoorsteen vegen?

Het is in Nederland, ten opzichte van andere landen, niet verplicht om jaarlijks de schoorsteen te laten vegen. Echter kan een regelmatige reiniging van de schoorsteen van levensbelang zijn. De gevolgen van een onvoldoende gereinigde schoorsteen zijn groot. Het is dus beter om deze situatie te voorkomen.

Een schone schoorsteen zal het risico op een schoorsteenbrand of CO-vergiftiging verkleinen en zullen er minder schadegelijke roetdeeltjes vrijkomen. Daarnaast werkt een schone schoorsteen efficiënter, waardoor de energiekosten lager zullen zijn. Kortom: beter voor jou, het milieu en de portemonnee. Doordat Nederland geen verplichting heeft ingesteld, ben je vrij in de keuze wie je de schoorsteen laat reinigen.

Zelf uitvoeren of een vakman inschakelen?

Bij de keuze wie de schoorsteen het best kan reinigen, spelen er twee factoren een grote rol: de kennis en de kosten.

Uiteraard is een vakman voorzien van alle nodige kennis bij het vegen van een schoorsteen, waardoor je als bewoner verzekerd wordt van een succesvolle reiniging. Echter hangt er aan het inhuren van een vakman een prijskaartje.

Of je als doe-het-zelver aan de slag gaat of een vakman inschakelt, heeft natuurlijk een invloed op het prijskaartje.

Door de taak zelf uit te voeren, zul je een stuk goedkoper uit zijn, ook na de aanschaf van de nodige materialen. Toch beschik je vaak niet over de kennis.

Aantrekkelijk, maar onhandig

In eerste instantie is het doe-het-zelven erg aantrekkelijk, doordat het een stuk goedkoper is en de kennis op het internet op te zoeken is. Toch is het niet raadzaam om zelf de schoorsteen in te duiken en dit is waarom:

Eigen veiligheid

Een specialist op het gebied van een schoorsteen vegen weet exact hoe hij/zij te werk moet gaan. Op deze manier zal de taak sneller en op de juiste manier uitgevoerd zijn. Door de kwalitatieve reiniging ben je verzekerd van een lagere kans op een schoorsteenbrand of CO-vergiftiging.

Verzekering

Uiteraard is het altijd mogelijk dat er een schoorsteenbrand plaatsvindt. Indien dit het geval is, stelt de verzekeringsmaatschappij enkele eisen. Zo zul je vaak enkel een vergoeding ontvangen, indien je kunt aantonen dat de schoorsteen recent en op de juiste manier is gereinigd. Zo’n attest, oftewel bewijs, kan worden afgeleverd door een schoorsteenveger of erkende technicus.

http://pieterlorje.nl