Noprop98

Lymphoedeem

We herkennen het beeld vast allemaal. Of het nou onze moeder is, een vriendin van de familie of een meneer in de bus wanneer het zonnetje lekker schijnt; iemand met een lymphoedeem. Je herkent die mensen aan een kous op de arm. Vaak is deze kous van een strakke stof met een vale kleur gemaakt. Mensen met deze aandoening zijn dus erg makkelijk te herkennen.

Maar wat is een lymphoedeem nou eigenlijk? Een lymphoedeem is een aandoening in de lymfeklieren. Deze is beschadigd, waardoor de afvoer en aanvoer van de witte bloedcellen en de afvalstoffen niet meer als gewenst loopt. Hierdoor komt er een ophoping in de lymfeklier, wat er van buiten uit ziet als een bult. Dit kan voor veel klachten zorgen, zoals pijn en vermoeidheid. Er zijn verschillende oorzaken voor. Ten eerste kan het aangeboren zijn. Diegene is dan geboren met een beschadiging op een plek in het lichaam in de lymfeklier, vaak in de benen of in de armen. Ten tweede kan het door bestraling komen. Dit gebeurt dus bij kankerpatiënten die bestraalt zijn om van de kanker af te komen. Bij de bestraling wordt de lymfeklier beschadigt.

Dit is natuurlijk erg vervelend. Gelukkig is er een makkelijke oplossing voor. Wanneer iemand met een lymphoedeem een armkous draagt, dan kan de ophoping niet ontstaan. Dit komt omdat de armkous zo strak zit, dat er geen ruimte is voor een ophoping.

Hier is alleen een probleem mee. Veel mensen vinden deze kous niet mooi en voelen zich hierdoor onzeker. Het is namelijk vaak een kous in een opvallende maar vale kleur. Dan zijn de kousen van LympheDIVAs een oplossing. Dit zijn namelijk mooie kousen, zodat het niet alleen maar een medisch hulpmiddel is, maar ook een fashion statement. Dan durven de mensen met lymphoedeem dus weer lekker naar buiten te gaan.

https://www.lymphedivas.eu/