Noprop 98
Image default
Computers / Internet / Domain Names

Omgaan met de gijzeling van uw computer

U zit lekker te internetten en ziet opeens een mail langskomen dat u een reis heeft gewonnen. U klikt blij op de link en ineens wordt uw scherm zwart en krijgt u een melding dat u moet betalen en anders uw computer niet kan gebruiken. Dit heet gijzelsoftware of ‘ransomware’ in het Engels. Hackers maken deze software om geld uit mensen te dwingen. Gelukkig zijn er, zowel preventief als tijdens de gijzeling, stappen die u kunt ondernemen om er geen last van te hebben. Daarom hier onder een korte lijst daar van.

 

De computer offline brengen

Het eerste wat u doet bij infectie is de netwerkverbindingen uit zetten. Wi-fi, intranet, bluetooth. U zet alles uit zodat het virus niet elk apparaat op uw netwerk kan bereiken. Dan is het handig om andere netwerkgebruikers op de hoogte te stellen. Vooral wanneer u in de cloud werkt is dit belangrijk zodat er een offline backup kan worden gemaakt van uw folders. Dan laat u een virusscanner draaien op de geïnfecteerde pc. Wanneer niks gevonden wordt kunt u de harde schijf formatteren en een vers besturingsprogramma installeren. Dan staat er niks meer op uw schijf en is het virus ook mee verwijderd.

 

Backup maken

Tot slot nog wat dingen die u kunt toepassen om de schade van gijzelsoftware te voorkomen. De eerste en meest belangrijke tip hiervoor is om regelmatig een back-up te maken van uw computer. In het ergste geval van gijzelsoftware kunt u dan het besturingsprogramma opnieuw installeren. Belangirjk is om de backup te maken voordat u geinfecteerd bent, anders zal het virus zich gewoon door verspreiden via de harde schijf.

 

Niet overal zomaar op klikken

De tweede tip is om heel voorzichtig te zijn waar u wel en niet op klikt. Vaak is gijzelsoftware te vinden op betwijfelbare websites als porno en goksites. Ook worden links vaak verstuurd in neppe emails. Let dus goed op het linkadres, de certificaten en vraag u af of de afzender echt is wie hij zegt te zijn. Hoe officieel de mail er ook uitziet, uw bank zal nooit om uw creditcard nummer vragen. Denk dus goed na voordat u ergens op klikt.

 

Hulp nodig met het verwijderen van gijzelsoftware? Een ervaren computer reparateur kan u verder helpen.

Related Posts

Gebruik maken van Office 2016

Beveilig uw website optimaal door een penetratietest uit te voeren

Stress in Amerika