Noprop 98
Image default
Transport and Transportation

Tot waar is een veilige werkhoogte met een rolsteiger?

Wat is de maximale hoogte van een rolsteiger? Het is een veel voorkomende vraag. Wanneer is het nog veilig en vanaf welke hoogte is het verplicht om de rolsteiger te verankeren? In dit blog leggen we het aan je uit.

Toepassing van de rolsteiger

Sinds een ladder of een trap niet meer gebruikt mag worden als werkplek, worden ter vervanging rolsteigers gebruikt. Een rolsteiger kan zowel buiten als binnen worden gebruikt. In de meeste gevallen wordt binnen gebruik gemaakt van een kamersteiger. Om rolsteigers veilig te gebruiken zijn er regels vastgesteld, al staan deze niet letterlijk vermeld in de Arbowet.

 

In de Arbowet wordt verwezen naar de leverancier van de rolsteiger (bijvoorbeeld een rolsteiger van rolsteiger.net); deze is bij de productie van rolsteigers gebonden aan regels op het gebied van kwaliteit en veiligheid. Aan de hand hiervan worden ook de regels bepaald voor het gebruik van de rolsteiger. De regels komen terug op de website van de desbetreffende leverancier.

Werkhoogte van de rolsteiger

Brede rolsteigers mogen, met een hoogte van maximaal 22 meter, zowel binnen als buiten worden gebruikt. Smalle rolsteigers mogen, met een hoogte van maximaal 14 meter, binnen en buiten worden gebruikt.

 

Bij binnen gebruik van een rolsteiger wordt een winddichte ruimte verstaan. Je mag geen gebruik maken van trappen, bankjes of andere opstappen om de werkvloer hoger te maken. Wil je de rolsteiger uitbreiden of verhogen, dan dien je altijd gebruik te maken van steigermaterialen die goedgekeurd zijn.

Je rolsteiger verankeren

Als het hard waait is het noodzakelijk om je rolsteiger te verankeren. De rolsteiger moet aanvullend worden geschoord en verankerd bij een windkracht hoger dan zes. Je moet extra voorzichtig zijn op windgevoelige plekken, zoals op gevelhoeken of bij gebouwen met open gevels. Het kan zijn dat bij lagere windsnelheden werkzaamheden gestaakt moeten worden op deze plekken.

 

Het gebruik van stabilisatoren is verplicht bij werkzaamheden met een rolsteiger tussen de 75 cm en 100 cm (een smalle rolsteiger), met een platform die hoger is dan 3,5 meter. Bij een brede rolsteiger, met een platformhoogte van meer dan 5,5 meter en 135 tot 150 cm hoogte, zijn stabilisatoren ook verplicht.