Noprop 98
Image default
Computers / Internet / Domain Names

Waarom luisteren we nog steeds naar de radio?

Afgelopen periode ben ik hard bezig geweest om de slaapkamer te perfectioneren. Dat ene muurtje met vlekken was toe aan een laagje verf, die stoel stond mooier aan de andere kant van de kamer en die beeldjes hadden geen toegevoegde waarde in de kamer. Tijdens het uitvoeren van alle taken werd ik vergezeld door de radiodeejays.

De radio luisteren is een gemakkelijke manier om de stilte te vermijden, ik houd immers van gezelschap. Terwijl ik de kamer aan het dweilen ben, discussieer ik in mijn hoofd mee met de stelling van de deejays. Even kwam ik tot stilstand. ‘Ben ik daadwerkelijk eenzaam of beschouwen meer Nederlanders de radiodeejays als vrienden?’ vroeg ik mijzelf af.

Maak je geen zorgen!

Snel opende ik Google; het platform dat mij direct gerust stelde. Uit onderzoek van het Nationaal Luister Onderzoek (NLO) blijkt dat er wekelijks ruim 29,6 miljoen (!) uur online naar live radio geluisterd wordt. In geheel Nederland luisteren wij circa dertig miljoen uur per week naar de radio. Eén ding is zeker: ik ben absoluut niet de enige die standvastig meediscussieert met de deejays.  

Op alle apparaten

Het bovengenoemde aantal luisteraars lijkt bijna ongeloofwaardig. Zouden er daadwerkelijk zoveel Nederlanders de radio aanzetten? Echter luisteren wij al snel meer radio dan we verwachten. Terwijl jij de auto start, springt de radio meestal al automatisch aan. Tijdens het wekelijke rondje in de Albert Heijn luister je onbewust naar de grootste hits op de radio. Radio luisteren via internet om dat ene interview te beluisteren. Ook deze momenten tellen mee!

Waarom luisteren we nog steeds naar radio?

De radio lijkt inmiddels, door de opkomst van applicaties als Spotify en Soundcloud, ouderwets, al blijken de statistieken het tegenovergestelde te bewijzen. Waarom luisteren er momenteel nog dermate veel Nederlanders naar de radio? Daar zijn enkele redenen voor:

  • Extra gezelschap op stille momenten
  • Op een gemakkelijke manier actueel nieuws ontvangen
  • Informatie en muziek worden afgewisseld
  • Kennismaken met nieuwe bedrijven, producten en mensen
  • Andere visies op situaties krijgen door discussies
http://radio-luisteren.nl