Wat is een inboedelverzekering

Een inboedelverzekering is een verzekering die een persoon beschermt tegen schade of diefstal van zijn of haar eigendommen. Schade aan de eigendommen kan door verschillende oorzaken aanwezig zijn. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat door een lekkage schade is aangericht aan een duur schilderij die aan de muur hangt. Via de inboedelverzekering wordt de schade grotendeels of totaal vergoedt, afhankelijk van de verzekeraar. Ook is het natuurlijk erg vervelend als er een inbraak heeft plaatsgevonden waarbij verschillende spullen zoals televisies en laptops zijn meegenomen. Vandaar dat een inboedelverzekering bestaat.

Er valt onderscheid te maken tussen een basisdekking en een allriskdekking. In het geval van een diefstal in combinatie met een basisdekking is het wel essentieel dat er aan te tonen is dat er sprake is van inbraak. Er moeten dus inbraaksporten zijn achtergelaten. Zo moet er bijvoorbeeld een raam zijn opengebroken of het slot op een deur moet kapot zijn gemaakt. Wanneer de verzekerde zelf een deur of raam open heeft laten staan, dan zal de basisdekking niet voldoende zijn. Bij de allriskdekking is alle schade die per ongeluk zelf is veroorzaakt worden vergoed, dus ook als een raam of deur in het geval van diefstal zelf open is laten staan.

Een inboedelverzekering kan bij verschillende verzekeraars afgesloten worden. Bij elke verzekeraar zullen de specifieke details anders zijn. De hoogte van het maximaal te vergoeden bedrag is bijvoorbeeld afhankelijk van de verzekeraar. De grote lijn zal echter wel overal terug te vinden zijn.

Een inboedelverzekering kan door zowel particulieren als bedrijven worden aangeschaft. Ook voor studenten die uitwonend zijn kan het verstandig zijn om een inboedelverzekering af te sluiten. Als student is geld vaak een schaarse. Extra kosten door schade of diefstal aan eigendommen zullen dan ook moeilijk te verhelpen zijn. Daarom kan een inboedelverzekering goed van pas komen. Zoals eerder genoemd hebben bedrijven ook de mogelijkheid om een inboedelverzekering af te sluiten. Hierbij is bijvoorbeeld schade aan bedrijfsmiddelen die in een opslagruimte zijn opgeslagen verzekert tegen onvoorziene schade zoals bijvoorbeeld een brand.

Een inboedelverzekering is natuurlijk niet gratis. Er zal een bepaalde premie betaald moeten worden om de verzekering af te sluiten. De hoogte van de premie is afhankelijk van de soort dekking. De basisdekking zal goedkoper zijn dan de allriskdekking. Ook is de hoogte van de premie afhankelijk van bijvoorbeeld de gezinssamenstelling, het type huis en de woonplaats van de klant. Naast een premie zullen er ook vaak eenmalige kosten aanwezig zijn. Om deze kosten te beperken, kan het aantrekkelijk zijn om meerdere verzekeringen bij dezelfde aanbieder af te sluiten. In dit geval hoeven deze zogenaamde eenmalige poliskosten maar eenmalig betaalt te worden. Ook is dit gemakkelijk omdat in elk geval van schade dezelfde verzekeraar aangesproken kan worden.

Ook is er bij een inboedelverzekering sprake van een eigen risico. De hoogte van het eigen risico is afhankelijk van de woonsituatie. Zo betaalt iemand uit de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Utrecht  € 225. Dit is meer dan een persoon die ergens anders woont. Deze mensen betalen namelijk slechts € 100. Een eigen risico is bedoelt om de premie laag te houden. Bij schade aan de inboedel wordt het eigen risico ingehouden op de te vergoeden kosten. Dit betaalt de cliënt dus zelf. Wanneer de kosten van de schade lager zijn dat het eigen risico, dan zal er geen vergoeding worden aangeboden.

Kijk om inboedelverzekeringen.info voor meer informatie over inboedelverzekeringen en vergelijk hier je inboedelverzekering.